Huismiddeltjes delen doe je met mensen om wie je geeft. Het voelt een beetje zoals de uitwisseling van recepten … Het valt me op dat ik de laatste tijd in de praktijkruimte nogal eens aan kom waaien met wat voor ons werkt… en ik wil hier op deze plek graag een uitnodiging zetten om ook jouw huismiddeltjes te delen (stuur ze gerust door via de contactpagina, dan zorg ik dat ze hier komen te staan). Mensen zijn uiteraard vrij of ze ze willen proberen.
Zelf zijn we fan van Toco Tholin, het goede oude huismiddel dat vooral bij hoofdpijn en verstopte neustoestanden wonderen doet. Je kan het online vinden of kom eens langs, dan kan je het eens uitproberen en eventueel hier kopen. Samen met ‘het wonderdrankje van op internet’ obv gember, citroen en honing, doet het winterse wonderen.
Vandaag las ik dit nog niet beproefde slaapdrankje (uit ’the plant pharmacy’), te gebruiken bij spanning of onrust voor het slapengaan en te drinken als thee. Klinkt goed vind ik :
Doe 300ml havermelk , 1 el gedroogde kamille, 1el gedroogde korenbloem, 1 el citroenmelisse, 1 theelepel anijszaad (de leverancier van nostalgie) en de rasp van 1/4° citroen in een pan op een laag vuur. Laat het ongeveer een kwartier trekken (niet koken !) met het deksel op de pan. Zet het vuur uit en schenk het mengsel door een zeef in een mok. Druk wat is achtergebleven in de zeef goed uit en gooi het bij het gft. Voeg ahornsiroop naar smaak toe en serveer dit elixer warm, ongeveer 1 uur voor het slapengaan.
Veel mensen in de therapiepraktijk kampen met slaapproblemen en voelen dat ze heel snel uitputten als hun slaap zich niet herstelt. Naast de klassiekers als ‘ban alle schermen het laatste uur voor je gaat slapen’ of ‘probeer eens een warm bad’, zijn de minder klassieke : overweeg een Sedipuls sleep, zet je zorgen op de piekerstoel (een ideetje van Frederike Mewe)’ , luister naar relaxatiemuziek, mediteer … Dit theetje lijkt me een fijne aanvulling. Wist je dat een analyse van je slaapperikelen heel veel nuttige informatie kan opleveren ? Breng ze zeker ter sprake bij je therapeut. Slaap is net als voeding en (het ontbreken van) beweging een belangrijke indicator om te zien hoe het met je gaat én een hefboom om uit een negatieve spiraal te komen.